Get Inspired

ΑρχικήGet InspiredΜπορούμε να μάθουμε τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα;

Μπορούμε να μάθουμε τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα;

 • 16-04-2019

Από τότε που έγινα μαμά, το πρώτο και πιο σπουδαίο πράγμα που κυριαρχεί στο μυαλό μου είναι ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη αλλά και πιο ουσιαστική δουλειά του κόσμου. Ότι και να έκανα μέχρι να γεννήσω, όσο και να μορφώθηκα, ότι και να θεωρούσα ότι πέτυχα, τίποτα μα τίποτα δεν συγκρινόταν με το αίσθημα της ευθύνης και της πληρότητας που νιώθεις όταν φροντίζεις ένα μικρό πλάσμα, έναν καινούργιο άνθρωπο που ότι δρόμο ακολουθήσει και ότι και αν πετύχει σε αυτή τη ζωή, εσύ θα είσαι αυτός που θα του έχεις ανοίξει το δρόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντα σκεφτόμουν το εξής: Για όλα τα επαγγέλματα, για όλες τις δεξιότητες και για ότι πιο δύσκολη γνώση και αν καλείσαι να αποκτήσεις, υπάρχει η αντίστοιχη σχολή που σε ετοιμάζει και σε διδάσκει τρόπους που σε καθιστούν ικανό να ανταπεξέλθεις στις αντίστοιχες απαιτήσεις.

Για την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου όμως τι γίνεται; Ποιος σε προετοιμάζει και ποιος σε μαθαίνει τι είναι το σωστό για να μεγαλώσεις έναν άνθρωπο; Γιατί δεν υπάρχουν σχολές εκπαίδευσης γονέα; Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις και την ανάγκη να τις μοιράζομαι με άλλες μαμάδες, ή φίλες που παίζουν και αυτές πολύ σπουδαίο ρόλο στη ζωή των παιδιού μας, γνώρισα μια γυναίκα που ήταν μαμά τριών παιδιών. Πιάσαμε την κουβέντα στο κέντρο που φτιάχνουμε τα νύχια μας και καθώς μιλούσαμε για τα παιδιά μου και τα παιδιά της, εντυπωσιάστηκα από κάποια παραδείγματα συμπεριφοράς που είχε μαζί τους και της είπα πόσο σωστά πιστεύω ότι χειρίζεται το θέμα για το οποίο μιλούσαμε. Τότε μου απάντησε: “Μα έχω παρακολουθήσει  μαθήματα για να είμαι αποτελεσματικός γονέας!”.

Ορίστε; Τι θα πει αυτό; Γίνονται όντως τέτοια μαθήματα; Ποιο μοντέλο εκμάθησης είναι αυτό; Της ζήτησα όλες τις λεπτομέρειες και άρχισα να το ψάχνω. Τότε ανακάλυψα, ότι στα εργαστήρια αποτελεσματικού γονέα της Gordon Hellas διδάσκεται ένα μοντέλο συμπεριφοράς που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Το εργαστήριο έχει διδαχτεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες, ενώ το σχετικό βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού  Γονέα», έχει πουλήσει πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα, σε 33 γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έψαξα και τους βρήκα, Πήγα εκεί, είδα τους χώρους του, συζήτησα με τον πρόεδρο της Gordon Hellas, αφού είχα διαβάσει πολλά πράγματα για την μέθοδο. Είδα ότι αντίστοιχα εργαστήρια πραγματοποιούνται και για αποτελεσματικούς ηγέτες, για να είσαι αποτελεσματικός στην σχέση σου, αλλά και αποτελεσματικός σαν δάσκαλος. Παρακολούθησα και στο Νηπιακό Κέντρο όπου φοιτούν τα παιδιά μου (www.bodin.gr) μια τρίωρη παρουσίαση της μεθόδου και οφείλω να πω ότι ανυπομονώ να παρακολουθήσω και ολόκληρο τον σεμιναριακό κύκλο γιατί είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσει πάρα πολύ στην σχέση μου με τα παιδιά μου

Προς το παρόν, ρώτησα τα πάντα τον Πρόεδρο της Gordon Hellas Αλέκο Πανάγο που εκπροσωπεί τον «Gordon Training International» στην Ελλάδα και έχει κύριο στόχο την διάδοση ανά την Ελλάδα των εργαστηρίων «αποτελεσματικής» επικοινωνίας κατά τα πρότυπα του Thomas Gordon. Η φιλοσοφία που διακατέχει τα εργαστήρια γονέων, δασκάλων και εφήβων βασίζεται στο σεβασμό στον άνθρωπο, την ευαισθησία και την καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων.

Τι είναι η μέθοδος Gordon;

Το Μοντέλο Gordon αποτελείται από ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο επικοινωνιακών δεξιοτήτων, που επιτρέπει στους γονείς να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών είναι η αναγνώριση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται. Η μέθοδος παρέχει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν, ποιά δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να επιλυθεί το συγκεκριμένο οικογενειακό πρόβλημα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Καθώς το Μοντέλο Gordon είναι μια σειρά δεξιοτήτων επικοινωνίας, αφορά παιδιά όλων των ηλικιών. Βεβαίως, ειδικές τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν για τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο λεκτικό στάδιο.

Όσο πιο νωρίς αρχίσουν οι γονείς να χρησιμοποιούν το Μοντέλο Gordon, τόσο πιο εύκολο θα τους είναι να το χρησιμοποιούν, καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν.

Που έγκειται η διαφορετικότητα της;

Στην μέθοδο Gordon δεν υπάρχουν τιμωρίες και ανταμοιβές διότι αυτές δεν εξυπηρετούν την ψυχική υγεία των παιδιών μας, ούτε την δημιουργία χαρακτηριστικών στα παιδιά μας, όπως το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, την αυτονομία, την υπευθυνότητα, την αυτοπειθαρχία, την ανθεκτικότητα, το δημιουργικό πνεύμα. Δεν υπάρχουν τιμωρίες και ανταμοιβές διότι δεν χρειάζονται, και την θέση τους καταλαμβάνουν οι Δεξιότητες Gordon που αποτελούν πρότυπο σεβασμού και αποτελεσματικότητας.

Όλοι λένε ότι ενώ για όλες τις γνώσεις υπάρχει αντίστοιχη Σχολή, μόνο για τον πιο σπουδαίο ρόλο της ζωής, αυτόν του γονέα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Έρχεστε σε αντιπαράθεση με αυτήν την θεωρία στα εργαστήρια σας;

Οι γονείς επικρίνονται, αλλά δεν εκπαιδεύονται.

Όλοι επικρίνουν τους γονείς για τα προβλήματα της νεολαίας και για τις αναστατώσεις που οι νέοι φαίνεται να προκαλούν στην κοινωνία. Για όλα φταίνε οι γονείς, αποφαίνονται θλιμμένα οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, ύστερα από μελέτη των ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων για τον γοργά αυξανόμενο αριθμό των παιδιών και των νέων που εμφανίζουν σοβαρά ή πολύ σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα, που γίνονται θύματα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ή φθάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία. Και όταν τα παιδιά αποτυγχάνουν στο σχολείο ή το εγκαταλείπουν απελπισμένα, οι δάσκαλοι και η σχολική ηγεσία ισχυρίζονται ότι φταίνε οι γονείς.

Ποιος όμως στηρίζει τους γονείς; Πόση προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να βοηθηθούν οι γονείς, για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην ανατροφή των παιδιών; Πού μπορούν οι γονείς να μάθουν τι κάνουν λάθος και πώς να βελτιωθούν στο γονεϊκό τους ρόλο;

Οι γονείς επικρίνονται, αλλά δεν εκπαιδεύονται. Εκατομμύρια νέοι γονείς αναλαμβάνουν κάθε χρόνο μια δουλειά που κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο απαιτητικές που μπορεί να κάνει κανείς: Να πάρουν ένα μωρό, ένα άτομο δηλαδή σχεδόν ανήμπορο, να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τη σωματική και την ψυχική του υγεία και να το αναθρέψουν, ώστε να γίνει ένας χρήσιμος, συνεργάσιμος πολίτης. Υπάρχει πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό επάγγελμα από αυτό;

Μπορεί ο κάθε γονέας να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζονται για μια αρμονική και υγιή σχέση με το παιδί του;

Ναι, εφόσον πάρει στα σοβαρά την συμμετοχή του στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος όσον αφορά το έντυπο υλικό και την εξάσκηση σε πραγματικές καταστάσεις στο σπίτι.

Τι έχετε παρατηρήσει σε γονείς ή γιαγιάδες και παππούδες που έχουν παρακολουθήσει τα εργαστήρια σας;

Μειώνεται το άγχος των γονέων, διότι ανά πάσα στιγμή αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα των  προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Με άλλα λόγια αποκτούν μια «πυξίδα τσέπης».

 • Παρατηρούν θεαματική βελτίωση στις σχέσης τους με τα παιδιά τους και όχι μόνο.
 • Σημαντική μείωση στις προστριβές, τους τσακωμούς, τις φωνές.
 • Όταν προκύπτουν προβλήματα ή εντάσεις, επιλύονται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και χωρίς να πληγώνεται η σχέση τους
 • Απολαμβάνουν τα παιδιά τους περισσότερο.

Ποιος είναι ο Dr Thomas Gordon;

Ο Dr. Thomas Gordon (1918 - 2002) είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και διάδοση δεξιοτήτων επικοινωνίας και μεθόδων επίλυσης συγκρούσεων σε γονείς, δασκάλους, νέους, ηγετικά στελέχη οργανισμών, καθώς και υπαλλήλους. Υπήρξε ο ιδρυτής της Gordon Training International. Το Μοντέλο Gordon και οι έννοιές του είναι παγκοσμίως γνωστά.

Έγκριτος κλινικός ψυχολόγος, ο Dr. Gordon σπούδασε στο Πανεπιστήμιο DePauw, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Chicago, όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια.

Έγραψε εννέα βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν σε 28 γλώσσες και έχουν πωληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Dr. Gordon προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, το 1998 και το 1999. Το 1999 τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων για τη Συνεχή Προσφορά του στην Ψυχολογία για το Κοινό Συμφέρον. Το 2000 έλαβε το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνιας.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι συνεργάτες σας, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε σας και στη συνέχεια παρουσιάζουν το μοντέλο Gordon σε φιλομαθείς γονείς;

Α. Πανεπιστημιακές ή Μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με τον κλάδο της Ψυχολογίας / Συμβουλευτικής

Β. Επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Ψυχολογίας / Συμβουλευτικής και αντίστοιχη Δήλωση έναρξης επιτηδεύματος στη ΔΟΥ

Γ. Επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης και επαναξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πιλοτικού εργαστηρίου.

Δ. Ηλικία άνω των 25 ετών

Ε. Γνώση των Αρχών της Προσωποκεντρικής προσέγγισης.

ΣΤ. Προσωπική συνέντευξη.

Βάσει και του βιβλίου σας για τους γονείς, υπάρχουν τελικά μυστικά για έναν αποτελεσματικό γονέα;

Τα μυστικά του Αποτελεσματικού γονέα συνοψίζονται στα παρακάτω:

 • Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους.
 • Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας.
 • Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας.
 • Να ακούτε με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε.
 • Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να μη έχουν αμφιβολίες για το τι εννοείτε.
 • Να θεσπίζονται κανόνες που να τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια.
 • Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
 • Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν είναι επιτρεπτική αλλά ούτε απολυταρχική.
 • Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνονται τα παιδιά σας για να μοιράζονται και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή τις στενοχώριες τους εποικοδομητικά.

Τι θα πει αποτελεσματικός γονέας;

Είναι ο γονέας που θα δημιουργήσει ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά του να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.

Η οικογενειακή ζωή του θα γίνει πιο ικανοποιητική γιατί θα ανατρέφει παιδιά χαρούμενα, υπεύθυνα, ικανά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ενήλικης ζωής  και ικανά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Τα μέλη της οικογενείας του θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου.

Θα βοηθήσει τα παιδιά του να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και ανεξαρτησίας.

2108016466
www.gordonhellas.gr/