Προτάσεις

ΑρχικήΠροτάσειςΣε λίγες μέρες ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι

Photo Credits: Photo by Francesca Noemi Marconi

Σε λίγες μέρες ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι

  • 13-05-2020

Λίγες ακόμα μέρες έμειναν για να λειτουργήσουν ξανά οι υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ορίσει κανόνες για τις αποστάσεις μεταξύ ων επισκεπτών. 

Όπως είχε ανακοινωθεί ήδη από τα τέλη Απριλίου, ύστερα από τηλεδιάσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη με την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, με τη συντονιστική ευθύνη του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, το ωράριο θα είναι θερινό και οι κανόνες επαναλειτουργίας θα οριστούν “με δεδομένη την ιδιαιτερότητα κάθε χώρου”.

 Επίσης, θα υπάρχουν κανόνες για τον τρόπο αγοράς των εισιτηρίων και τον τρόπο της προσέγγισης και της εισόδου στον χώρο, αλλά και της χρήσης των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων.

Οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, τα οποία ήδη ετοιμάζονται. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι όπως όλα τα σχέδια και το συγκεκριμένο, τελεί υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση.

Σύμφωνα με την σχετική  ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, “είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη». Επίσης, «η κ. Μενδώνη έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τις προδιαγραφές ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται για την προστασία των εργαζομένων, των επισκεπτών και του κοινού στις πολιτιστικές υποδομές και εκδηλώσεις.

Έχει κάνει ειδική αναφορά στη διοργάνωση των φεστιβάλ, στις παραστάσεις και στις προαπαιτούμενες πρόβες των ποικίλων καλλιτεχνικών σχημάτων (θεάτρου, χορού, μουσικής κ.λ.π.), στις κινηματογραφικές παραγωγές. Η απάντηση των ειδικών αναμένεται αφού μελετήσουν τα δεδομένα, οπότε και θα ανακοινωθούν και τα συγκεκριμένα μέτρα.