Θέατρο & Ταινίες

ΑρχικήΘέατρο & ΤαινίεςΠόσο υπέροχο που τόσοι άνθρωποι πάνε θέατρο από το σπιτι!

Photo Credits: Photo by Anna Pritchard on Unsplash

Πόσο υπέροχο που τόσοι άνθρωποι πάνε θέατρο από το σπιτι!

  • 16-04-2020

Ποιος θα το φανταζόταν, αν το συζητούσαμε πριν από μερικούς μήνες, ότι πλέον θα συζητάμε για τις πολιτιστικές μας εμπειρίες μέσα από τις οθόνες μας; Και όχι απλά επειδή δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας, οπότε συζητάμε τα νέα μας από το τηλέφωνο και τις βιντεοκλήσεις αλλά γιατί πραγματικά θα βλέπαμε θεατρικές παραστάσεις και θα ταξιδεύαμε visually μέσα από το σπίτι μας;

Και όμως, σε πολλές χώρες του κόσμου, η πιο όμορφη του οποίου είναι αντικειμενικά η δική μας, έχουν ξεκινήσει δράσεις για να μπορούν οι θεατρόφιλοι και πολιτιστικά ανήσυχοι άνθρωποι να μένουν σε επαφή με τα ενδιαφέροντα τους και να μην σταματήσουν αυτόν τον δρόμο της εσωτερικής τους αναζήτησης.

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο του Νέου Κόσμου και άλλοι φορείς που είχαν γρήγορα αντανακλαστικά έχουν βάλει ένα πρόγραμμα παραστάσεων για να συνδέεται ο πολίτης και να απολαμβάνει –έστω με αυτόν τον τρόπο- μια καλλιτεχνική δημιουργία!

Με μεγάλη συγκίνηση είδα την ανταπόκριση πολλών συμπολιτών μου να συμμετέχουν σε όλο αυτό και να λειτουργεί ‘ρολόι’, με σύνεση και με σεβασμό από και προς πάσα κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, 50.000 θεατές από 40 χώρες παρακολούθησαν διαδικτυακά και σε πραγματικό θεατρικό χρόνο τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατά τον πρώτο κύκλο της πρωτοβουλίας, «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό».

Παραστάσεις για ενήλικες προβάλλονται κάθε Παρασκευή με την Μάκμπεθ στις 21.00 και κάθε Κυριακή στην 21.00 με το Hotel Eternite, ενώ για τους μικρούς μας φίλους κάθε Σάββατο στις 17.00 και κάθε Κυριακή στις 12.00 προβάλλονται οι Χίλιες και μια ιστορίες. 

Για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Παράλληλα, τα ψηφιοποιημένα αρχεία του Εθνικού Θεάτρου τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τις Θεατρικές Παραστάσεις ‘Αντζελίνα η Σταχτομπούτα’, ‘Η Ωραία Κοιμωμένη’, ‘Κοππέλια’, ‘Εκκλησιάζουσες... σαν Παραμύθι’, ‘Η αγάπη και τα τρία Πορτοκάλια’, ο Τσάρος με την Μακριά Γενειάδα’, ‘Ομήρου Οδύσσεια (το παραμύθι των παραμυθιών), ‘Ο μαγικός κόσμος της αγάπης’, ‘Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες’, ‘Η χώρα των πουλιών’, ‘Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’ και ‘Δον Κιχώτης’. 

Για το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, πατήστε εδώ

Αντίστοιχα, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, έκανε μια ενδεικτική επιλογή από τις πάνω από 200 παραστάσεις που έχουν ανεβεί στην σκηνή του τα τελευταία 23 χρόνια, με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της επικοινωνίας με τους θεατρόφιλους που μένουν στο σπίτι.

Από τις Τρωάδες του Ευριπίδη και της Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, μέχρι τον Βυσσινόκηπο, τον Επιθεωρητή και το παιδικό «Ως την ʼκρη του κόσμου», το οπτικοακουστικό αρχείο του Θεάτρου τίθεται στα χέρια όλων όσοι θέλουν να μπουν σε θεατρικό κλίμα, μέχρι να μπορέσουν να επισκεφθούν από κοντά τις αγαπημένες τους θεατρικές σκηνές.  

Για να δείτε τις παραστάσεις του Θεάτρου Νέου Κόσμου, πατήστε εδώ

Αυτά και άλλα πολλά που οργανώνονται με μεγάλη αγάπη για τους πολίτες που πολύ πιστά μένουν σπίτι είναι πολύ ενδιαφέροντα και για τους λίγο πιο ευαίσθητους, πολύ συγκινητικές πρωτοβουλίες!