Genius Girl

ΑρχικήGenius Girl3 tips επιβίωσης για single moms

3 tips επιβίωσης για single moms

  • 19-05-2020

Είναι σίγουρο πως μια γυναίκα που χωρίζει, έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της να αντιμετωπίσει. Και είναι επίσης σίγουρο πως κάθε Single Mom έχει να εξιστορήσει πολλά από όσα την σόκαραν όταν βρέθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν την θέση. Έτσι και εγώ, 4 χρόνια ως Single Mom, οι ιστορίες που θα μπορούσα να αφηγηθώ για πράγματα που με έχουν σοκάρει σε επίπεδο προκατάληψης από τους γύρω μου είναι πολλές.

Οι στιγμές που άνθρωποι που «φώναζαν» πως θα είναι πάντα κοντά μου να με στηρίξουν και τελικά εξαφανίστηκαν, οι στιγμές που μου γυρνούσαν την πλάτη φίλοι ετών ή οι στιγμές που μιλούσαν πίσω από την δική μου πλάτη φίλοι και γνωστοί, αλλά και πολλές άλλες στιγμές που ίσως εξιστορήσω κάποτε, θα είναι πάντα μέσα μου γιατί κατά κάποιον τρόπο με άλλαξαν σαν άνθρωπο.

Γράφει η Τζίνα Γαβαλά

Το καλό, όμως, πίσω από όλον αυτόν τον πόνο και την απογοήτευση είναι πως με άλλαξαν προς το καλό. Με έκαναν πιο δυνατή. Πιο επιλεκτική. Με μικρότερη ανοχή σε τοξικούς ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους .

Για όσες είναι στην θέση μου, σε όποιο στάδιο αυτής της διαδικασίας και αν βρίσκονται, θέλω να μοιραστώ 3 αρχικά tips, για να έχουν πάντα στα μυαλό τους. Είτε χώρισαν χθες είτε πριν από 5 χρόνια, είτε είναι ένα ή δύο βήματα πριν το κάνουν, ενώ το έχουν αποφασίσει, καλό θα είναι να έχουν αυτά τα πράγματα στο μυαλό τους.

  1. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας και την οικογένεια σας με τις άλλες.

Καμία οικογένεια δεν είναι ίδια, καμία δεν ξέρετε τι δυσκολίες περνάει, καμία δεν μπορεί να είναι σαν και την δική σας. Είτε αυτό που βλέπετε και αυτό που νομίζετε φαίνεται όμορφο είτε όχι, δεν έχει σημασία. Δεν είστε εσείς. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το πιστέψετε, ώστε να μπορέσετε να το περάσετε και στα παιδιά σας. Αν δε, εστιάσετε στις συνθήκες της καθημερινότητας μιας οικογένειας με μπαμπά και μαμά μαζί και συνειδητοποιήσετε ότι εσείς ποτέ δεν θα φάτε όλοι μαζί ξανά την Κυριακή, ούτε θα πάτε διακοπές σαν οικογένεια, ούτε όλα όσα βλέπετε να κάνουν όλοι οι υπόλοιποι μαζί, θα κάνετε σε εσάς και στα παιδιά σας μεγάλο κακό. Ναι, θα είστε διαφορετικοί. Αγκαλιάστε αυτό που είστε εσείς και δώστε του ότι καλύτερο με βάση τις δικές σας συνθήκες. Βρείτε εναλλακτικές σε αυτά που σας ‘ενοχλούν’ και μην ξεχνάτε τους λόγους για τους οποίους φτάσατε σε αυτήν την κατάσταση.

  1. Να φροντίζετε τον εαυτό σας

Οι περισσότερες γυναίκες που χωρίζουν, και το ξέρω γιατί το έκανα και εγώ αυτό, επειδή έχουν τύψεις για πράγματα που ίσως λείψουν στα παιδιά τους, «τιμωρούν» τον εαυτό τους με το να τον αφήσουν ατημέλητο. Δεν εννοώ μόνο την εμφάνιση, εννοώ και την φροντίδα της ψυχής τους. Αφήνουμε εμάς, για να αισθανθούμε καλές μαμάδες. Δεν φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, δεν πάμε να κάνουμε μανικιούρ, δεν γυμναζόμαστε, δεν διαβάζουμε ένα βιβλίο που θα μας αρέσει, δεν παρακολουθούμε σεμινάρια, δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ για εμάς, γιατί νιώθουμε ότι δίνοντας σε εμάς χρόνο και χρήματα, αυτά θα τα στερήσουμε από τα παιδιά μας. Δεν είναι όμως έτσι. Όσο δεν φροντίζουμε εμάς, σιγά σιγά και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αδειάζουμε συναισθηματικά και όλο αυτό θα βγει κάποια στιγμή στα παιδιά μας. Ίσως όχι αμέσως, αλλά θα βγει. Δεν είναι υγιές να πέσουμε με τα μούτρα στα παιδιά μας. Κάποια στιγμή, όταν εκείνα μεγαλώσουν και ανοίξουν τα φτερά τους, έστω υποσυνείδητα, θα περιμένεις την αναγνώριση για τους κόπους και τις θυσίες σου. Και τότε, θα φέρεις εκείνα αντιμέτωπα με τις ενοχές, ενώ ποτέ δεν σου ζήτησαν να θυσιαστείς. Λύστο τώρα, αργά, με λίγα πράγματα και με προτεραιότητες. Θα γεμίζεις συναιθηματικά και θα επενδύεις σε σπουδαία θεμέλια σχέσης μαζί τους και για το μέλλον!

  1. Αναζητήστε βοήθεια

Είναι δύσκολο για όλες να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Είτε από την οικογένεια μας, είτε από φίλους, είτε από ειδικούς. Είτε χρονικά, είτε συναισθηματικά. Και όμως, όλες ανεξαιρέτως χρειαζόμαστε. Ζητήστε λοιπόν βοήθεια. Ζητήστε από φίλους ή γονείς να σας κρατήσουν έστω για λίγο τα παιδιά. Ζητήστε από τους φίλους σας να σας συνοδεύσουν σε μια βόλτα, είτε με τα παιδιά είτε χωρίς. Και επενδύστε, αν και όποτε μπορείτε, σε συνεδρίες με ειδικούς. Θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα στο κεφάλι σας, αλλά θα σας βοηθήσει και στο πώς να διαχειριστείτε καθημερινές προκλήσεις. Είναι ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Αναζητήστε γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σας προβληματισμούς και να σας βοηθήσουν. Κοιτάξτε κατάματα την κατάσταση και δείτε τα πράγματα όπως είναι. Μην προσπαθήσετε να κάνετε τους ήρωες. Δεν τα μπορείτε όλα μαζί. Τα μπορείτε όλα, αλλά όχι μαζί και όχι με την μία.