Genius Girl

ΑρχικήGenius GirlΝέο Τεστ Παπ Μαστού ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστική πρόληψη

Νέο Τεστ Παπ Μαστού ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστική πρόληψη

  • 26-05-2020

Μια νέα μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του μαστού έρχεται να μας ανοίξει τα μάτια και να μας δώσει μια ανάσα ανακούφισης, αφού αγγίζει και φροντίζει ένα πολύ ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας ζήτημα για την γυναικεία υγεία. Πρόκειται για το Τεστ Παπ Μαστού Halo, που φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιατρική και τις εξετάσεις πρόληψης.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά σε μια παρέα, μια γυναίκα η οποία είχε την εμπειρία και την μοιραζόταν, ότι υπάρχει μέθοδος για ‘Τεστ Παπ Μαστού’, δεν κατάλαβα αμέσως περί τίνος επρόκειτο. Παρόλο που λεκτικά είναι σχεδόν απόλυτα σαφές, ότι είναι κάτι σαν το τεστ παπ, αλλά στον μαστό, επειδή δεν είχε ακουστεί μέχρι πρότινος κάτι αντίστοιχο, τουλάχιστον εγώ δεν είχα ακούσει, τα αντανακλαστικά μου δεν ήταν αρκετά γρήγορα. Με το που κατάλαβα όμως για τι πράγμα μιλούσε η κοπέλα, αμέσως το ενδιαφέρον μου έγινε πολύ έντονο. 

Γράφει η Τζίνα Γαβαλά

Για έναν άνθρωπο σαν και εμένα, μάλιστα, που ναι μεν θεωρώ θεωρητικά την πρόληψη το παν, έμπρακτα όμως έχω αποδείξει ότι σε κάποιες εξετάσεις κάνω πίσω από φόβο και όχι από αμέλεια, το να έχω την επιλογή να δω αν έχω την προδιάθεση για κάτι που θα μπορούσε να μου στοιχίσει ακόμα και τη ζωή, μου δίνει απίστευτο κουράγιο και κίνητρο να νικήσω τους φόβους μου. 

Αμέσως έσπευσα να μάθω περισσότερα από τον Ανδρέα Κόμη, έναν από τους γυναικολόγους που εφαρμόζουν στην Ελλάδα την μέθοδο αυτή, και να τα μοιραστώ όλα μαζί σας. 

Τι είναι το Τεστ Παπ Μαστού;

Είναι μία MH επεμβατική προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού. Και ίσως ή μόνη προληπτική. Ελέγχει τα κύτταρα από έκκριμα του μαστού, ψάχνοντας να εντοπίσει αν υπάρχουν “άτυπα” κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που δεν είναι φυσιολογικά, αλλά ούτε και καρκινικά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα κύτταρα ΜΠΟΡΕΙ στο μέλλον να γίνουν καρκινικά.

Ακούγεται πολύ πρωτοποριακό. Πόσο εγγυημένα είναι τα αποτελέσματα;

Πάνω από 100 δημοσιευμένες μελέτες ανασκόπησης συσχετίζουν την ατυπία-καλοήθη νόσο του μαστού, με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.   Δεν αντικαθιστά την μαστογραφία και τις υπόλοιπες εξετάσεις για το στήθος, αλλά υιοθετώντας το τεστ ως μέρος του ετήσιου προληπτικού ελέγχου, από την ηλικία των 25 ετών, μπορούμε να διακρίνουμε τα μη φυσιολογικά ή προκαρκινικά κύτταρα στον μαστό, πολλά χρόνια πριν η μαστογραφία ή η ψηλάφηση θα μπορούσαν να εντοπίσουν μια μάζα στο στήθος.

Είναι όντως εφικτό να προβλεφθεί κάτι τόσο σοβαρό που μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε μια γυναίκα;

Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου*, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα – δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά – προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.

Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα  (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

Είναι επίπονη η διαδικασία; Πώς ακριβώς γίνεται;

 Είναι σχεδόν ανώδυνη διαδικασία. Διαρκεί μόνο πέντε λεπτά. To ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και κάνοντας απαλό μασάζ, το ζεσταίνει ελαφρά, ενώ παράλληλα  κάνει ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.

Είναι ακριβή μέθοδος; Μπορεί μια μέσoυ εισοδήματος γυναίκα να καλύψει το κόστος μιας τέτοιας εξέτασης;

Κανένα κόστος προληπτικής εξέτασης, δεν μπορεί να συγκριθεί με το κόστος που αναλαμβάνει  κάποιος ασθενής (ψυχολογικό και οικονομικό), όταν διαγνωστεί με κάποια νόσο. Η συγκεκριμένη εξέταση δεν υπερβαίνει τα 100-120 ευρώ.

Από ποια ηλικία μπορεί μία γυναίκα να κάνει Τεστ-Παπ Μαστού HALO;

 Είναι η μόνη εξέταση για τον μαστό που μπορεί να γίνει από την ηλικία των 25 ετών και άνω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο για εκείνες τις γυναίκες που έχουν στην οικογένεια τους άτομα με καρκίνο μαστού και δεν επιτρέπεται να κάνουν μαστογραφία λόγω της μικρής ηλικίας τους. Συστήνεται λοιπόν να γίνεται σε όλες τις γυναίκες από 25 – 55 ετών.

Από την εμπειρία σας, ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που φοβούνται πολύ οι γυναίκες, τόσο ώστε να αμελούν την πρόληψή του;

Από την εμπειρία μου, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ευαισθητοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού. Έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν ότι οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8-9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 35 θα χάσει τη ζωή της από τη νόσο. Η γυναίκα που αποφασίζει να κάνει το τεστ αυτό, μέσα σε πέντε λεπτά που διαρκεί η διαδικασία, έχει κάνει ένα σημαντικό δώρο ζωής στον εαυτό της. Όμως, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχει κόσμος που χρειάζεται ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώστε η πρόληψη να γίνει πράξη για κάθε γυναίκα.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, τόσο στο θέμα του καρκίνου του μαστού, όσο και σε οποιοδήποτε θέμα υγείας στη ζωή μας;

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία των τελευταίων ετών για την άλλοτε «επάρατη νόσο» αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις πιο συχνές μορφές καρκίνου στην Ελλάδα, όπως είναι αυτός που προσβάλλει το στήθος, υπάρχουν περιπτώσεις πιο δύσκολες από τις άλλες όταν η διάγνωση καθυστερεί να γίνει.

Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό: η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση. Και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ετήσιο συστηματικό προληπτικό έλεγχο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρά τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει πραγματικά ζωές. Αν η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Το Tεστ Παπ Μαστού HALO αποτελεί ένα σημαντικό όπλο σε αυτό το πεδίο της πρόληψης.

https://www.andreaskomis.gr/
http://www.breasthealth.gr/