Genius Girl

ΑρχικήGenius GirlSee What Eye See, το genius spot της πόλης

See What Eye See, το genius spot της πόλης

  • 28-07-2021

Στο κέντρο της Πλάκας, σε ένα μαγαζί που όταν το δεις νομίζεις ότι βρίσκεσαι στους δρόμους γύρω από το ΜΟΜΑ στην Νέα Υόρκη, στην Tate Modern στο Λονδίνο ή σε κάποιο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στις πιο ανεπτυγμένες πολιτιστικά πόλεις στον κόσμο, βρίσκεται μια μοναδική έμπνευση, ένα μαγαζί που σας προσκαλεί να δείτε αυτό που κοιτούν τα μάτια, αυτό που βλέπει η μοναδική στυλιστική ματιά του στυλίστα Αλέξη Φούκου , αυτό που υπάρχει πίσω, δεξιά, αριστερά ή κάπου ανάμεσα στην λάμψη της μόδας, της οικολογικής κουλτούρας και των πιο ιδιαίτερων items!

Ο Αλέξης Φούκος, μέσα από τα δικά του, πολύ ξεχωριστά μάτια, αξιοποίησε την 20χρονη εμπειρία του από τον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, την ξεχωριστή του αίσθηση για το στυλ, την ενσυναίσθηση και την προσωπική ευθύνη που θα έπρεπε όλοι να έχουμε για τον πλανήτη μας και δημιούργησε έναν χώρο που θα σας κλέψει την καρδιά! Εκεί μέσα, εκτός από την πολύ ξεχωριστή διακόσμηση που θα σας κερδίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, θα βρείτε πολύ ξεχωριστά ρούχα, φτιαγμένα με τους πιο φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους, κοσμήματα και τσάντες, είδη διακόσμησης για το σπίτι, δώρα για παιδάκια και πολλά ακόμα που τα επιλέγει και τα σχεδιάζει με τεράστια ευαισθησία, με μοναδική αισθητική και τεράστια αγάπη για όλα όσα αφορούν την μόδα και το στυλ!

Εμείς, πήγαμε σε αυτό το Genius spot της πόλης και δεν θα μπορούσαμε να μην σας το προτείνουμε για πολύ ιδιαίτερα δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας!

Αλέξη, πώς εμπνεύστηκες αυτό το spot, γιατί η λέξη μαγαζί, όσο και αν ανταποκρίνεται σε μια γενική περιγραφή του τι είναι, θεωρώ ότι το αδικεί! Όταν λες See What Eye See, τι καλείς τον κόσμο να δει;

Είναι μια πρόσκληση σε μια άλλη οπτική απέναντι στα πράγματα. Από μικρός, εχω χάσει την ικανότητα να βλέπω από το ένα μου μάτι. Αυτό με έκανε να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά, όχι μόνο σε επίπεδο εικόνας. Είδα γύρω μου τον ρατσισμό, την απαξίωση, την σκληρή πλευρά μιας κοινωνίας που στραβοκοιτάει οτιδήποτε δεν του θυμίζει τον "φυσιολογικό" εαυτό της. Όταν όμως δεν λυγίσεις και συνεχίσεις να παλεύεις τότε ξαναβλέπεις τον κόσμο αλλιώς. Γνωρίζεις φωτεινούς ανθρώπους, ναι υπάρχουν και αυτοί, και προχωράς. Έτσι μαζί με την φωτεινή ομάδα μας δημιουργήσαμε ένα μαγικό κουτί - έτσι λέμε το μαγαζί μας- με πράγματα που στρέφουν την προσοχή μας στο το διαφορετικό. Και σας προσκαλούμε να το δείτε μαζί μας!

Εσύ τι βλέπεις μέσα από αυτά που προτείνεις στον κόσμο να αγοράσει;

Βλέπω μηνύματα. Μηνύματα οικολογίας, πολιτισμού, τέχνης και ορατότητας. Όλες έννοιες πολυφορεμένες και παρεξηγημένες. Είμαστε εδώ για να τις φορέσουμε αλλιώς και να τις εξηγήσουμε ξανά. 

Έχεις πολλά προϊόντα δημιουργημένα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτή η ματιά ταιριάζει στο see what eye see;

Ο κόσμος που βλέπουμε όλοι δεν είναι ένας κόσμος που ανθίζει, είναι ένας κόσμος, ένας πλανήτης σε κρίση. Δεν μπορώ να κάθομαι αμέτοχος σε έναν καναπέ και να βλέπω τα πάντα γύρω μου να μαραίνονται. Αν λοιπόν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε ένα κερί που η συσκευασία του παράγει μια απίστευτη ποσότητα σκουπιδιών και σε ένα άλλο που η συσκευασία του φυτεύεται σε μια γλάστρα και παράγει ένα φυτό, ακόμα και αν αυτό μου κοστίζει περισσότερο,δεν νιώθω ότι έχω επιλογή. Επιλέγω το λουλούδι. Όπως και τα γυαλιά ηλίου που φιλοξενούμε είναι κατασκευασμένα από πλαστικά μπουκάλια ή λάστιχα αυτοκινήτων που έχουν ανακυκλωθεί. Και θα έρθουν πολλά περισσότερα.

Τι άλλο θα βρει κανείς στο See What eye See;

Στο See What Εye See θα βρείτε πρωτίστως τη σειρά των οργανικών t-shirt που έχουμε δημιουργήσει με προβοκατόρικα logos γύρω από τα μάτια, την πιο σχεδιαστική μας limited σειρά με γυναικεία και ανδρικά tops καθώς και τα κοσμήματά μας, όλα με αναφορές στα μάτια. Στο υπόλοιπο μαγαζί μας, φιλοξενούμε κοσμήματα, καπέλα - όπως τα GoorinBros- που τόσο αγαπάμε, αντικείμενα για το σπίτι, τσάντες, αξεσουάρ κάθε είδους, premium αφεψήματα, πετσέτες και πολλά άλλα, συγκεντρωμένα με πολύ προσοχή και πάντα σε συνεργασία με αγαπημένους έλληνες δημιουργούς. Ο σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε έναν χώρο συνύπαρξης με τα πράγματα που αγαπάμε. Ένα Design Meet Up Store.  

Είναι η πρώτη φορά που σχεδίασες δική σου σειρά ρούχων;

Για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, που τα ρούχα, η μόδα και το styling είναι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, το να σχεδιάσω ρούχα ήταν πάντα στο μυαλό μου, σε σκόρπια τετράδια με ιδέες και σκιτσάκια. Οπότε σχεδιάζω πολύ καιρό ρούχα μέσα αλλά ναι, είναι η πρώτη φορά που οι ιδέες μου γίνονται τρισδιάστατες, βαμβακερές και φορέσιμες. 

Τι σκεπτικό υπάρχει πίσω από αυτά τα σχέδια;

Η πρώτη σειρά της εταιρείας μας βασίστηκε στην άνεση, στα καλά ελληνικά υφάσματα και στο παιχνίδι του "τώρα σε βλέπω, τώρα δεν σε βλέπω". Παίξαμε με τις λέξεις. Στην SWES premium σειρά μας μεταφράσαμε αυτό το παιχνίδι σε αλλαγές στα πατρόν. Η μία πλευρά των ρούχων τόσο στον γιακά όσο και στα μανίκια είναι λίγο διαφορετική από την άλλη. Γιατί έτσι βλέπω. 

Μεγαλώνοντας με αυτήν την ιδιαιτερότητα στο μάτι σου, ένιωθες πως οι γύρω σου μπορεί να μην καταλάβαιναν την δική σου οπτική;

Είναι μεγάλη απαίτηση να ζητάς από κάποιον να μπει στα παπούτσια σου. Δεν μπορώ να ζητήσω από κανέναν να καταλάβει κάτι που δεν μπορεί να ξέρει. Είναι σαν να σου ζητάω να μου πεις αν σου αρέσει η ζωή στον πλανήτη Aρη. Αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία. Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε αλλά να συναισθανόμαστε πριν νιώσουμε ότι πρέπει να συναισθανθούμε. Τι εννοώ με αυτό. Δεν είναι ζητούμενο να προσφέρεις ένα βλέμμα λύπησης σε έναν ανάπηρο άνθρωπο ακόμα και αν είναι ειλικρινές. Η πρώτη σου αντίδραση θα πρέπει να είναι πως έχει απέναντί σου ένα μαχητή. Και να συμμαχήσεις μαζί του από το πρώτο δευτερόλεπτο. Στην αρχή της ζωής μου δεν βρήκα πολλούς τέτοιους. Αλλά όπως ξαναείπα δεν το βάζουμε κάτω. Υπάρχουν στρατιές μαγικών ανθρώπων αρκεί να τους προσκαλέσουμε στη ζωή μας. 

Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση σε δημιουργικά επαγγέλματα όπως το δικό σου;

Η ενσυναίσθηση είναι σημαντική, τελεία. Αφορά στο όλον, δεν έχει να κάνει με επαγγέλματα, φύλα, πολιτικές και σύνορα. Είναι αυτό που μας λείπει και που αν το βρούμε θα ευτυχίσουμε είτε είμαστε καλλιτέχνες, είτε δουλεύουμε σε ένα γραφείο, στην Λαϊκή, στον Δήμο, στα καράβια, στη ΝΑΣΑ. 

Πιστεύεις ότι η νέα γενιά βλέπει με διαφορετική ματιά τα πράγματα;

Δεν μπορώ να απαντήσω για μια ολόκληρη γενιά. Βλέπω νέους με γερασμένα μυαλά, βλέπω νέους ταλαντούχους, βλέπω νέους χωρίς όνειρα, βλέπω νέους κουρασμένους, βλέπω νέους να θριαμβεύουν. Δεν ξέρω αν βλέπω τεράστιες αλλαγές, σίγουρα μικρά βήματα γίνονται, αλλά οι συνθήκες της ζωής και κυρίως του επιπέδου παιδείας που τους προσφέρουμε ως μεγαλύτεροι είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς για να μην πω επικίνδυνες. Τελικά, απαντάω για μια ολόκληρη γενιά. Ισως γιατί νιώθω συνυπεύθυνο μέλος ενός συστήματος που καθημερινά με απογοητεύει πιο συχνά από ότι με κάνει να χαμογελώ. 

Τι ορισμό θα έδινες για έναν ‘στυλάτο’ άνθρωπο;

Στυλάτος άνθρωπος είναι ο ελεύθερος άνθρωπος, εκείνος που ξέρει να χαμογελά, που δεν παρκάρει πάνω σε ράμπες αναπήρων και που δεν αναρωτιέται γιατί οι straight δεν έχουν παρελάσεις. Πολλά πράγματα δεν μου αρέσουν στυλιστικά αλλά τα ξεχνώ πολύ εύκολα όταν μου χαμογελάς με αλήθεια. Και όχι μόνο τα ξεχνώ αλλά αρχίζω να τα βλέπω και όμορφα. Έτσι θέλω να βλέπετε κι εσείς. To see what eye see :-)

https://www.instagram.com/seewhateyesee_athens/?hl=en