Genius Girl

ΑρχικήGenius GirlΜamaste, το πρώτο yoga studio αποκλειστικά για την γυναίκα

Μamaste, το πρώτο yoga studio αποκλειστικά για την γυναίκα

  • 23-09-2021

Αν άκουγα για ένα ‘yoga studio αποκλειστικά για τη γυναίκα’ μπορεί να μην καταλάβαινα αμέσως την φιλοσοφία πίσω από την ιδέα, αφού συνήθως στα yoga studio η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που εξασκούν τη γιόγκα είναι ούτως ή άλλως γυναίκες. Όταν όμως είδα ποιος εμπνεύστηκε την δημιουργία του, ήμουν σίγουρη πως θα ήταν κάτι πολύ φιλοσοφημένο και με βαθειά αγάπη και γνώση για το αντικείμενο. 

Την Βάσια Καλλιμάχου την γνώρισα μέσα από την περιβαλλοντολογική της δράση, ωστόσο είχα λόγω αυτού την ευκαιρία να συζητήσω μαζί της και να καταλάβω κάποια πράγματα παραπάνω για το τι άνθρωπος είναι, τι βάθος σκέψης έχει, πόσο πολύ δουλεύει με τον εαυτό της, και κυρίως τι προσήλωση και αγάπη δείχνει για αυτά που αγαπά! Από την αρχή μου μίλησε για την γιόγκα και πως είναι ένα από αυτά που λατρεύει να κάνει αλλά και το αντικείμενο της εξειδίκευσης της. Με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στην Αμερική, ήρθε στην Ελλάδα για να αφοσιωθεί σε αυτό που ξέρει να κάνει. Και ποιο είναι αυτό; Να αγαπάει το φύλο της και να προσπαθεί μέσα από την γιόγκα να κάνει και κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και έτσι να αγαπήσει τον εαυτό της και την φύση της. 

Γράφει η Τζίνα Γαβαλά

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και πολλά ακόμα που μόνο η ίδια ξέρει και μπορεί να εξηγήσει, δημιούργησε το Μamaste, το πρώτο yoga studio αποκλειστικά για την γυναίκα και είχαμε την χαρά και την τιμή να μας μιλήσει για αυτό και να μας δώσει να καταλάβουμε όλη την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του. 

Πόσο έχει βοηθήσει σε όλη αυτήν την προσπάθεια η εμπειρία σου από τη ζωή στην Αμερική;

Στην Αμερική ξεκίνησα και ολοκλήρωσα την εξειδίκευση στην Γιόγκα εγκυμοσύνης και αποκατάστασης μετά τον τοκετό. Εκει, μου έκανε εντύπωση πόσο διαφορετικό είναι το σύστημα τους στην εγκυμοσύνη, π.χ. Στην Αμερική δεν παίρνεις τον γιατρό ανά πάσα στιγμή να του πεις πως έχεις καούρες στις 3 το πρωί, για να σου πει τι να κάνεις. Θα σου πει να πας στο νοσοκομείο στα επείγοντα. Επίσης, δεν ξέρεις ποιος γιατρός θα είναι στον τοκετό σου. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό όμως οι γυναίκες λόγου της  μη σύνδεσης με τους γυναικολόγους τους, οι γυναίκες είναι πιο εναρμοσμένες με το σώμα τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , γιατί διαβάζουν αρκετά βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, κάνουν γιόγκα, μαθαίνουν αναπνοές για να βοηθηθούν στο τοκετό, έχουν βοηθούς μητρότητας και μαίες, έχουν γενικά μια ομάδα από ανθρώπους που την στηρίζουν, κάτι που θεωρώ πως λείπει απο τις γυναίκες στην Ελλάδα που οι περισσότερες κρέμονται απο τα λόγια των γυναικολόγων και τι θα τους πουν να κάνουν με το ίδιο τους το σώμα. Από την εμπειρία μου στην Αμερική πήρα την έμπνευση να δημιουργήσω ένα χώρο στον οποίο θα προσφέρω στις γυναίκες μία ολιστική αναγέννηση και αποκατάσταση, βοηθώντας τις να έρθουν σε αρμονία με το σώμα τους. Πιστεύω πως η προετοιμασία της σύλληψης ενός μωρού, η εγκυμοσύνη, η γέννα, η λοχεία και η εμμηνόπαυση νοηματοδοτούνται τελείως διαφορετικά όταν η γυναίκα έρχεται σε αρμονία με το σώμα της.

 Πώς πιστεύεις ότι βλέπουν οι Ελληνίδες την γιόγκα;

Βλέπω ολοένα και περισσότερες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας να βάζουν την γιόγκα στην καθημερινοτήτα τους. Ιδιαίτερα μέσα στην καραντίνα ήταν ένας τρόπος για να ηρεμήσουν και να αποφορτιστούν απο το άγχος και το στρες. Πολλές γυναίκες που έκαναν μάθημα μαζί μου κατά την διάρκεια της καραντίνας, με ευχαριστούσαν γιατί η γιόγκα τους έδινε ψυχική δύναμη να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους χωρίς να πέσουν ψυχολογικά. Η πρακτική της γιόγκα σε διδάσκει να ισορροπείς σε αβέβαιους καιρούς.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία;

Οι ασκήσεις της Γιόγκα στοχεύουν στο «ξύπνημα», όπως το αποκαλώ εγώ, στην εγρήγορση δηλαδή του σώματος και στην καλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Δίνουν έμφαση στην σπονδυλική στήλη. Όπως λέμε και στην Γιόγκα “You are as young as your spine is flexible”. Για παράδειγμα, μια σφιγμένη και άκαμπτη σπονδυλική στήλη μας κάνει να νιώθουμε γερασμένοι επειδή τα νευρικά ερεθίσματα δεν ρέουν ελεύθερα. Όλες οι στάσεις την Γιόγκα βοηθάνε στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, εξασκούν τους μύες, τους χόνδρους και τις αρθρώσεις του σκελετού μας. Όταν λοιπόν οι πιο σημαντικές ομάδες μυών του σώματος τονώνονται, αναπνέουμε καλύτερα, έχουμε πιο δυνατή καρδιά και αυξάνουμε την ευλυγισία του σώματος. Οι ασκήσεις γιόγκα, χαλαρώνουν το νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να ηρεμεί ο νους από τις υπερβολικές & αρνητικές σκέψεις. Είναι το εργαλείο για να βρούμε την ισορροπία μέσα μας. Να παρατηρούμε τις σκέψεις μας και χωρίς κριτική προς τον εαυτό μας, να τον αποδεχόμαστε χωρίς να αντιδρούμε.

Αν μια γυναίκα αναζητά τι γυμναστική να ξεκινήσει για να φτιάξει το σώμα της, για ποιους λόγους θα πρότεινες την γιόγκα;

Δεν θα πρότεινα σε μια γυναίκα που θέλει να φτιάξει το σώμα της να ξεκινήσει γιόγκα γιατί η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, είναι ένας τρόπος ζωής με σκοπό την ευεξία του ανθρώπου πνευματικά αλλά και σωματικά. Με την γιόγκα δεν «φτιάχνεις» το σώμα σου, με τη γιόγκα ακούς το σώμα σου, το μαθαίνεις. Στις στάσεις της γιόγκα βάζεις την προσοχή σου στο τι κάνεις και στο πως νιώθεις. Παρατηρείς το σώμα σου χωρίς να κρίνεις, χωρίς να χάνεσαι σε σκέψεις, συναισθήματα και προσδοκίες. Στόχος στην γιόγκα δεν είναι μόνο η ευλυγισία του σώματος αλλά και η «ευλυγισία» του νου. Θα πρότεινα τη γιόγκα σε όλες τις  γυναίκες που κάνουν δυναμική γυμναστική και θέλουν να τη συνδυάσουν με ευλυγισία και ισορροπία, και σε εκείνες που θα ήθελαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ακολουθώντας μια πιο συνειδητή πρακτική, με βάσει την συνεργασία σώματος & πνεύματος.    

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την γυναικεία μας πλευρά εμείς οι Ελληνίδες και σε τι έρχεται να βοηθήσει η φιλοσοφία της γιόγκα;

Αν μου έκανες αυτή την ερώτηση πριν 10 χρόνια θα σου έλεγα αρκετά μακρυά. Τα τελευταία χρόνια βλέπω ολοενα και περισσότερες Ελληνίδες να ανυψώνονται, να λένε τις αλήθειες τους χωρίς να φοβούνται,να ρίχνουν τον μανδύα της ντροπής και να επικοινωνούν τα θέλω τους. Η φιλοσοφία της γιόγκα και πιο συγκεκριμένα της γυναικείας γιόγκα, που δίνω έμφαση εγώ, κάνει ακριβώς αυτό. Η γιόγκα όπως την γνωρίζουμε είναι μια αρσενική πρακτική απο άντρες για άντρες. Καθως όμως το 75% των ανθρώπων που κάνουν γιόγκα είναι γυναίκες χρειάζεται να περικλείουμε στη πρακτική μας τη μήτρα μας και στοχεύοντας στο να επουλώσουμε όποιο τραύμα την επηρεάζει. Ανακαλύπτωντας τη θηλυκή και μαλακή προσέγγιση στην asana (ασκήσεις), επανα-συνδεόμαστε με τις θηλυκές ιδιότητες, ρευστότητας, απαλότητας, ροής και δημιουργικότητας. Με τη σοφία που γεννιέται από τη σύνδεση με τις μήτρες μας, ακολουθεί και μια πνευματική επίγνωση πως είμαστε γενναίες, θαρραλέες, φωτεινές και γεμάτες αγάπη. Πως όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να ακούμε την εσωτερική, σοφή φωνή μας.

Τι συνεδρίες μπορεί κανείς να βρει στον νέο σου χώρο;

Μπορεί να βρει γιόγκα εγκυμοσύνης, γιόγκα αποκατάστασης για μετά τον τοκετό, θεραπευτική γιόγκα, γυναικεία γιόγκα (womb wellness yoga), κύκλους γυναικών καθώς και σεμινάρια γονεϊκότητας σε συνεργασία με εξειδικευμένους γυναικολόγους, μαίες, διατροφολόγους, παιδίατρους κλπ.   

Πότε σου γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσεις τον δικό σου χώρο και τι διαφορετικό πιστεύεις ότι προσφέρει ο χώρος αυτός;

Το Mamaste ήταν ένα όραμα μου που άρχισε να πλάθεται μέσα μου όσο μάθαινα «τα μυστικά» της γιόγκα ενώ ήμουν στην Αμερική. Το Mamaste είναι η αναγνώριση των αναγκών της σύγχρονης γυναίκας και του άγχους που αντιμετωπίζει σε όλες τις φάσεις της ζωής της, καθώς επίσης και αποτέλεσμα του οράματος μου να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες ώστε να αισθάνεται στήριξη, άνεση, ασφάλεια και σιγουριά. Ένας χώρος που θα ήθελα να υπάρχει εκεί έξω για εμένα. Έχω την τύχη και την χαρά να συνεργάζομαι με γυναίκες που αγαπάνε αυτό που κάνουν, σέβονται και αγαπάνε τις γυναίκες, έχουν βαθιά γνώση η κάθε μια στον κλάδο της και έτσι η γυναίκα αισθάνεται σίγουρη για τους ανθρώπους που θα την βοηθήσουν σε όλα τα στάδια. Πριν την σύλληψη, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην λοχεία και αργότερα στην εμμηνόπαυση.